Urfa Kebap
Urfa Kebabı Nasıl Yapılır?
Kebap, 1 yaşını geçmiş ve doğal besinlerle beslenmiş erkek koyun etinden yapılır. Özellikle taraklık denilen sırt ve boşluk gibi kemiğe yakın yerlerin eti daha uygundur. Etin sinirlerinden ve zarlarından temizlenmesi gerekir. %15 oranında taze (günlük) kuyruk yağı eklenir. İsteğe göre bu miktar %30’a kadar çıkabilir. Et ve kuyruk birlikte 2 bıçak ile el kıyması veya zırh ile çekilir tane tane ve kaliteli olur.
Çekilmiş ve dinlendirilmiş kıymanın içerisine sadece tuz eklenir, acı bibersiz olarak tekrar yoğrulur. Avucu dolduracak kıyma (tek 180-200 gr. bir buçuk 250 gr), tek avuç içinde tekrar yoğrulur ve yassı demirden (parlak olmayacak) Adana kebap şişine saplanır. Bir elle şiş tutulurken, diğer el bir kaseye koyulmuş su ile ıslatılır ve avuç içerisindeki kıyma baş parmak ve işaret parmağı ile şiş üzerinde şekillendirilir. Adana kebap ızgarada pişmez, çünkü ızgaranın demirine değen et dağlanır ve kabuk yapar, bu nedenle 30- 35 cm genişliğinde 12- 15 cm yüksekliğinde ve istenilen uzunlukta mangal, ideal kebap mangalıdır, meşe kömürü tercih edilir.
Şişe saplanmış olarak, harı geçmiş ve üzeri küllenmiş kömürün üzerine konan kıyma, şişten düşmemesi için suyunu toparlaması için sık sık çevrilir.
Yağlar akmaya başladığında şiş ateşten alınarak iki pide arasına (lavaş ince olduğu için olmaz) konur ve üzerinden el ile hafif hafif bastırılarak yağı alınır. Yağ alma işlemi önemlidir. Öncelikle yağın köz üzerine akmasına engel olur dolayısı ile köz alev almaz ve kebap yanmaz ve ayrıca kebabın yassı ve geniş olması sağlanır, Adana ağzı ile "dene dene" düşer. Pide yağlandığı için kebabın yanında sevilerek yenilir (kebap yerken kollestrol hesabı yapılmaz, çünkü kebabın yanında yenilen kuru soğan ve içilen şalgam bunu dengeler.) En önemlisi de üstten bastırılan kebap yassı olur ve bu işlem sırasında adana kebap şekline girer.
ÖNEMLİ NOT: Kebabın yanına sadece mangalda pişen yeşil biber, domates ve sumaklı soğan konur. Pilav, roka, salçalık biber gibi garnitürleri canınız çok çekiyorsa başka şeylerin yanında yiyiniz.
AFİYET OLSUN